A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Elérhetőség

E-mail: muveletiterulet@gmail.com

Utolsó kommentek

Hírek

Kuruc.info

Hard Talk

2009.08.28. 11:59 | Magyarsag | 6 komment

Több témáról is szerettem volna megemlékezni mostanában, mégis a legfrissebb gondolataimat fogom megosztani a kedves olvasóval. Néhány nappal ezelőtt szokásomtól eltérően a televíziót bámultam, amikor is sikerült belefutnom BBC Hard Talk című műsorába. Épp a volt londoni polgármester, egyben a brit munkáspárt ex-képviselője, Ken Livingstone volt a vendég és arról folyt a diskurzus, mit és hogyan rontottak el a brit politika baloldalán.

Őszintén szólva nem különösebben foglalkoztat a szigetországi belpolitika, megvan nekünk itthon a magunk baja, sokszor a hazai kaotikus állapotokat is csak 100%-os koncentrációval vagyok képes követni, előfordul, hogy úgy sem. Ami a képernyő elé láncolt, az a riporter, Stephen Sackur mérhetetlen profizmusa volt, amellyel az interjú alanyt kezelte. A szűk fél óra alatt számlálhatatlan kényes kérdés került szóba, kezdve a munkáspárt betartatlan ígéreteitől a londoni választók szándékos megtévesztéséig. Öröm volt nézni, miként gyöngyözik Livingstone úr homloka a kőkemény kérdések hallatán, macska egér harc kezdett kibontakozni a kamerák kereszttüzében.

Számomra, mint egyszeri magyar tévénéző, aki Frei Tamásokat, Baló Györgyöket, Havas Henrikeket vagyok kénytelen az újságírás és televíziózás fenoménjeinek tekinteni, egyszerűen lenyűgöző volt látni, milyen is valójában a független, objektív tájékoztatás. Nem volt "alákérdezés", nyalizás, lábhoz dörgölőzés, ahogy itthon megszokhattuk, csak lényegre törő, kemény beszélgetés, azaz Hard Talk.

Képzeljük el Bajnai Gordont mondjuk a Napkeltében, ahol a Wallis Rt. bűncselekményeiről faggatják, vagy a nemzet anyósát, Lendvai Ildikót, amint az MSZP korrupciós ügyeit kénytelen megmagyarázni ország világ előtt, mert teszem azt, a szakmájuk iránt elkötelezett riporterek nem hagyják mellékvágányra terelni a beszélgetést. Ugye, hogy elképzelhetetlen?

Az elmúlt 20 évben magyar politikus egyetlen alkalommal volt kénytelen "idegenben játszani", mégpedig Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökünk, annó 2006-ban. A CNN készített vele interjút az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése után, emlékezetes negyed óra volt, annyi szent.

- Ez arcátlan hazugság volt az embereknek.Vagy nem volt elég bátor, hogy ne hazudjon?

- Akkor, abban a másfél évben, amikor hazudott az embereknek, mi játszódott le a fejében? Mit érzett, amikor az ország népe előtt állt és nem az igazat mondta nekik, amikor az lenne a kötelessége, hogy vezesse őket, mire gondolt, mi játszódott le önben?

- Megszegte az alapvető elvet, ami a politikusok kötelessége, hogy őszinték legyenek. Ezt megszegte. Most hogyan várja el, hogy elfogadják, amit mondott?

- Elfogadható, hogy hazudjon? Ön nagy válságban van.

- Tovább hazudott volna, mert nem elég erős a nagy változtatásokhoz, reformokhoz.

Szívből remélem, hogy a jelenlegi zsurnaliszta  palánták, illetve pályakezdő tollforgatók képesek lesznek lerázni magukról mindazt a mocskot, amelyet elődeik hagytak rájuk örökségül  és hasonló színvonallal művelik  majd ezt a nemes mesterséget, mint a Hard Talk, vagy a CNN munkatársai, a Havas féle médiaiskolákat pedig, ha képletesen is, de a porba döngölik a szakma érdekében...

Kívánok mindehhez kellő kitartás Nekik és Szebb Jövőt!

Címkék: bbc magyarság újságírás műveleti terület hard talk

A bejegyzés trackback címe:

https://muveletiterulet.blog.hu/api/trackback/id/tr401339964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamme81 2009.08.28. 15:17:09

Teljes mértékben egyetértek veled. Egyelőre talán csak elvétve akad olyan újságíró vagy riporter, aki megizzasztaná a politikusnak nevezett patkányokat. (biztos láttad a hír tv-n, amikor kapafogú drazsétól megkérdezte a riporter: Miért hazudott miniszter úr? )
Holnap 5-kor FSZ?

flamme81 2009.08.28. 15:50:17

Legyünk ott Budaházy György perén!

A június 17-e óta elõzetes letartóztatásban lévõ hazafi személyesen jelen lesz a tárgyaláson.
Budaházy György június 17-e óta van elõzetes letartóztatásban terrorcselekmény vádjával. Bizonyítékot ellene nem tudtak felmutatni, de Draskovics megpróbált csinálni (utalunk itt a bizonyos elhíresült „magyar terroristák robbantottak” videóra). Budaházy egy korábbról elhúzódó perének lesz szeptember 1-én a következõ tárgyalása. Ebben az ügyben a szégyenemlékmû megbontása miatt elsõ rendû vádlottként szerepel. Gyurit a címer lefeszegetésével vádolják, amire szintén nincs semmi bizonyítékuk a hazafi saját vallomásán kívül. Ezt az önmagára terhelõ vallomást Gyuri bármikor visszavonhatná, de nem teszi, mert nem cselekedett semmi erkölcsileg kifogásolhatót.
A tárgyalás elvileg nyilvános, de ebben a hatalmi önkényben csak a helyszínen fog kiderülni, hogy beengednek-e hallgatóságot a terembe vagy nem. Az biztos, hogy Budaházy György személyesen jelen lesz a tárgyaláson, és Gaudi-Nagy Tamás fogja õt képviselni ebben az ügyben.

A tárgyalás pontos ideje: 2009 szeptember 1. 8:30-kor.
Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, 1055, Budapest, Markó utca 25.
(SzKR nyomán)

Ott a helyünk!!! Majd holnap megbeszéljük a részleteket! Ki is tehetnéd a felhívást! ;-)

Káin 2009.08.28. 17:10:09

A magyar újságírás, média világ a béka segge alatt van.Ameddig egy utolsó valóságshow szereplő is írhat, csak mert 5 percig híres olt, mit várunk?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.08.28. 20:03:45

@Káin:
Ez azért erősen általánosítás... ha valamit megtanultam újságíró képzésen, az az, hogy ez bizony kőkemény munka... és nem is egyszerű.
Szóval ne higgyük azt, hogy az újságírói munka annyi, hogy leülünk, és írunk valamit a word-be... kőkemény szabályok vannak.

Kiora 2009.08.28. 23:34:35

@Xinaf: csak épp a legtöbben nem tartják be/meg se tanulták/ tudják csak épp direkt nem használják ésatöbbi ésatöbbi ésatöbbi... egyébként igazad van

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.08.30. 13:14:31

@Kiora:
Ez teljesen igaz, csak aki ismeri a szakma "rejtélyeit", az tudja, hogyan kell finoman, okosan, stb. átlépni a szabályokat. Ez persze ugyanolyan, vagy még nagyobb bűn. De aki csak valamiféle "valóságshow" celeb, annak magával a szabállyal sincs képben, tehát nem áthágja, hanem egyszerűen nem ismeri. Így nem csak baromságot ír, de rosszul is.
Ezt csak Káin szavaira írtam.
("egy utolsó valóságshow szereplő is írhat, csak mert 5 percig híres olt, mit várunk? ")
süti beállítások módosítása